« Terug naar het overzicht

Bieden op woning kan straks ook online

Geplaatst op: 24 november 2012

Particulieren kunnen straks bij de gedwongen verkoop van een huis een bod doen via internet. Daarmee wordt de kans kleiner dat huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht en krijgen particulieren op de veiling meer mogelijkheden. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten bij de Tweede Kamer heeft ingediend.

Het zijn vooral handelaren die de markt beheersen en in veel gevallen de prijs laag houden. Banken lijden verlies en de huiseigenaar blijft, omdat hij uit de opbrengst van de veiling de hypotheekschuld niet kan aflossen, achter met een restschuld.

De notaris bepaalt via welke website kopers kunnen bieden. Bieders mogen de gang van zaken niet manipuleren en back-ups moeten voorkomen dat veilinggegevens verloren gaan. Verder moeten belangstellenden het aanbod van te veilen huizen makkelijk kunnen bekijken. Pas als iemand wil gaan bieden, wordt hij verplicht zich te registreren. Daarna worden de biedingen ingevoerd. De notaris controleert via een internetapplicatie of het biedingsproces ordelijk verloopt en of iedereen die een bod wil uitbrengen een gelijke kans krijgt.

Om de positie van particulier kopers te verbeteren, wordt bezichtiging van een woning voor de veiling eenvoudiger. Nu weten kopers vaak niet wat zij bij aankoop zullen aantreffen. Straks worden, zodra de bank overgaat tot executie van het pand, de huiseigenaar of de huurder verplicht mee te werken aan bezichtiging.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu