« Terug naar het overzicht

Bezitter van een eigen huis overschat de waarde

Geplaatst op: 20 augustus 2012

Nederlandse huiseigenaren schatten de waarde van hun eigen woning te hoog in. Daar staat tegenover dat de helft van de woningbezitters wel denkt dat Nederlandse koopwoningen te duur zijn.

Door de overwaardering van de eigen woning dalen de huizenprijzen minder snel, wat zorgt voor een zachte landing van de woningmarkt. Dit concluderen economen van De Nederlandsche Bank in economenblad ESB.

Meer dan de helft van de woningeigenaren is van mening dat de woningprijzen hoger zijn dan realistisch.                                        Het grootste gedeelte van de huiseigenaren denkt dan ook dat de huizen nog goedkoper worden de komende jaren.

Dat de woningmarkt er slecht voorstaat, is dus algemeen bekend. Maar de Nederlandse huizenbezitter lijkt op de ouder die hoofdschuddend de onopgevoede jeugd van tegenwoordig beziet terwijl het wangedrag van zijn eigen kroost onbesproken blijft. Want het pessimisme verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer gevraagd wordt naar het eigen huis. De gemiddelde woningeigenaar gaat ervan uit dat de waarde van zijn huis de afgelopen jaren op zijn minst gelijk is gebleven.

Bij het verkopen van de woning willen de eigenaren dus niet in prijs zakken. Ze hopen net die koper te vinden die hun woning evenveel waard vindt als zij. Dit vertraagt de woningverkopen en zorgt zo ook voor een geleidelijke daling van de prijzen. Wat paniek op de markt voorkomt.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu