« Terug naar het overzicht

Belastingvoordeel zelfstandigen niet rechtvaardig

Geplaatst op: 10 augustus 2012

Zzp’ers betalen minder belasting dan werknemers als gevolg van de mkb-winstvrijstelling en de Zelfstandigenaftrek. Van elke verdiende euro houden zij 15 tot 25 cent meer over dan werknemers. Is dit te rechtvaardigen? Ja en nee, aldus het Centraal Planbureau.

Ja, want de mkb-winstvrijstelling vermindert verstoringen bij de keuze van rechtsvorm van ondernemingen en moedigt zelfstandigen aan om meer winst te maken. Nee, want een groep mensen kiest voor de zelfstandige status vanwege de fiscale voordelen en niet zozeer omdat ondernemen hen beter afgaat dan werken in loondienst.

Op basis van inzichten uit de literatuur blijkt dat voor een Zelfstandigenaftrek in zijn huidige generieke vorm geen economische ratio bestaat, meent het CPB. De aftrek kan beter worden gebruikt voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten en werkloze ouderenl. Als zij gaan besluiten om zzp’er te worden hoeven ze minder belasting te betalen, wat de keuze om te werken als zelfstandige zou moeten vergemakkelijken.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu