« Terug naar het overzicht

‘Banken willen geen geld meer uitlenen’

Geplaatst op: 19 oktober 2012

De banken zijn doorgeslagen in hun hypotheekverstrekking. Zij zijn zo streng geworden dat het soms lijkt alsof zij geen geld meer willen uitlenen.

Dat stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond legde onlangs 23 hypotheekaanbieders het geval voor van een werkloos geworden huiseigenaar. Hij heeft moeite met het betalen van zijn hypotheeklasten en wil daarom verhuizen naar een goedkopere woning, die wel betaalbaar voor hem is.

Van de 23 geraadpleegde hypotheekverstrekkers weigeren 13 mee te werken aan deze oplossing, die overigens ook in het belang van de bank zelf is. Tot de weigeraars behoren Delta Lloyd, ING en Rabobank-dochter Obvion. De overige tien financiële dienstverleners, waaronder ABN Amro, Aegon, Rabobank en SNS Bank, geven aan alleen ‘bij uitzondering’ er over te willen nadenken.

Vreemde redenering

De meeste banken geven als reden voor hun strenge opstelling dat het nieuwe inkomen van de werkloze man te laag is om aan de hypotheeknormen van de Autoriteit Financiële Markten te voldoen. Maar volgens de Consumentenbond is dat ‘een vreemde redenering’.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu