« Terug naar het overzicht

Banken verstrekken minder nieuwe hypotheken

Geplaatst op: 25 oktober 2012

Banken in Nederland verlenen minder nieuwe hypotheken. In september hebben banken 1,8% meer hypotheken uitstaan dan een jaar geleden. Dit is de laagste groei sinds De Nederlandsche Bank in 2003 de statistieken is gaan bijhouden. Ook de hypotheekrente is verder afgenomen. De in augustus afgesloten hypotheken kenden een gemiddeld rentepercentage van 4,2%, tegenover 4,6% een jaar eerder.

Al geruime tijd is niet alleen de vraag naar hypotheken onder huishoudens afgenomen, maar zijn ook de criteria waaronder nieuwe kredieten door de banken worden verstrekt, aangescherpt. Volgens de banken worden zowel de afnemende vraag als de aangescherpte criteria veroorzaakt door de algemene economische ontwikkeling en de situatie op de huizenmarkt. De vertragende groei in de hypothecaire kredietverlening is al geruime tijd gaande, maar de groei is nog steeds positief.

In 2009 is de groei in nieuwe hypotheken sterk afgenomen, en vervolgens in 2010 en de eerste helft van 2011 gestabiliseerd. Maar ruim een jaar geleden is de groeivertraging weer voortgezet. Over de laatste twaalf maanden groeide de hypotheekportefeuille van banken met netto 10 miljard euro. In de eerste helft van 2008 bedroeg de jaargroei nog 30 miljard euro.

Niet alleen de groei van de nieuwe kredietverlening is afgenomen, ook de hypotheekrente die banken en huishoudens overeenkomen, neemt gestaag af. Sinds begin 2012 is de hypotheekrente gedaald. Huishoudens die in augustus een hypotheek afsloten, kwamen met de bank een rente overeen van gemiddeld 4,2%. Dat is bijna een half procentpunt minder dan een jaar ervoor. Met name de hypotheken met een korte rentevaste periode (t/m 5 jaar) werden goedkoper, eveneens met ongeveer een half procentpunt in een jaar tijd.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu