« Terug naar het overzicht

Banken verliezen fors op leningportefeuilles

Geplaatst op: 9 augustus 2012

Europese banken hebben een bedrag van 1,5 triljoen euro aan niet-renderende leningportefeuilles op hun balansen. Banken zullen ook grote portefeuilles met gedateerde woninghypotheken gaan verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

Vooral banken in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen de komende tijd forse portefeuilles met verliesgevende consumentenleningen op de markt brengen. Alleen al in deze landen hebben de banken te maken met een bedrag van 600 miljard euro aan niet-renderende leningen.

Zowel kopers als verkopers verwachten dat de markt de komende maanden fors zal aantrekken. Vooral Spaanse banken zullen de komende twaalf maanden gedwongen worden om voor een bedrag van 10 tot 15 miljard euro aan dit soort activa te verkopen. Het gaat hierbij vooral om Spaanse banken die gefuseerd zijn en buitenlandse banken in Spanje die niet-kernactiviteiten verkopen.

‘Wij zien dat kopers en verkopers in de Spaanse markt het steeds vaker eens zijn over de kwaliteit en de waarde van de leningen en het onderpand’, ‘Kopers zijn naast private equity en investeringsbanken steeds vaker platformen gespecialiseerd in het servicen en uitwinnen van leningen.’

Vooral de verkoop van grote portefeuilles met gedateerde woninghypotheken en leningen die dienen voor projectfinanciering heeft hierdoor vertraging opgelopen. Leningen die overigens voor de banken niet zwaar verliesgevend zijn, maar wel belastend zijn qua financieringsdruk en kapitaalbeslag.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu