« Terug naar het overzicht

Banken kunnen run op hypotheken slecht aan

Geplaatst op: 20 juni 2015

Het lukt banken niet tot nauwelijks om tijdig een hypotheek te verstrekken. Veel huizenkopers zitten wekenlang in onzekerheid. Reden voor de vertraging is de grote vraag en een fors personeelstekort bij de banken.

Banken hebben twee jaar terug tijdens de crisis veel goede mensen weggestuurd en de wachttijden bij de banken lopen momenteel snel op omdat de leennormen op 1 juli flink worden aangescherpt, constateren makelaars en hypotheekadviseurs. Starters en kopers kunnen dan gemiddeld vijf procent minder lenen. Ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie daalt van 265.000 naar 245.000 euro.

Het hypotheekinfarct wordt verergerd door de uiterst lage rentes die het aantrekkelijk maken om de hypotheek over te sluiten. Berichten dat de rentes weer gaan stijgen, hebben de run op de banken nog eens verhevigd.

Onderbezet

De hypotheekafdelingen van banken chronisch onderbezet. Banken zijn momenteel flink personeel aan het werven. Veel banken hevelen ook tijdelijk personeel over naar de hypotheekverstrekking.”

Het behoord momenteel tot de dagelijkse bezigheid van onze adviseurs om een rondje langs de banken te bellen om hypotheekdossiers met spoed te laten behandelen omdat de ontbindende voorwaarden driegen te verlopen of reeds meerdere malen verlengd zijn. Dit bezorgd onze adviseurs extra werk en werkt contra productief, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

Hypotheekrente

De Hypotheekfabriek drukt kopers op het hart een langere termijn te bedingen bij de verkoper om de financiering rond te krijgen. De tijd dat zes weken heel goed haalbaar was om de financiering te regelen is in sommige gevallen, te kort gebleken. Vaak lukt het wel maar soms ook niet met alle gevolgen voor de kopers maar zeker ook voor de verkopers die vaak ook weer een nieuwe woning hebben gekocht.

Vaak adviseren wij onze klanten om desnoods een bank te kiezen die wél snel is. Die zijn er namelijk ook. Een nadeel is dat dat een minder aantrekkelijke hypotheekrente kan betekenen maar dan weet je in ieder geval het op tijd rond is

Avonden

Banken bevestigen de enorme drukte, maar betwisten die niet aan te kunnen. Door mensen op avonden door de week en ’s avonds in te vliegen, lukt het om alle aanvragen op tijd te verwerken.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu