« Terug naar het overzicht

Amerikanen maken zich op voor Grieks vertrek

Geplaatst op: 3 september 2012

Enkele grote Amerikaanse bedrijven bereiden zich serieus voor op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat op basis van een inventarisatie.

Zo overweegt Bank of America Merrill Lynch om wagens met contant geld naar de Griekse grens te sturen, als Griekenland failliet gaat. Amerikaanse klanten van de bank kunnen dan blijven functioneren, zelfs als er tijdelijk geen geld beschikbaar is in het Balkanland.

Autofabrikant Ford heeft zijn computersystemen zo ingesteld, dat het meteen uit de voeten kan met een nieuwe Griekse munt, als die wordt geïntroduceerd.

Ook JPMorganChase neemt geen risico. De bank heeft speciale rekeningen gecreëerd voor Amerikaanse bedrijven die zijn bedoeld om snel over te kunnen overstappen op een andere munt dan de euro.

‘Het is veilig om te zeggen dat de meeste bedrijven zich voorbereiden’, zegt een hooggeplaatste medewerker van het adviesbedrijf Corporate Executive Board tegen The New York Times. De firma deed onlangs onderzoek naar het vertrouwen van Amerikaanse bedrijven in de eurozone. Vier van de vijf bedrijven zeiden te verwachten dat Griekenland vertrekt. Een op de vijf bedrijven denkt bovendien dat daarna meer landen volgen.

Andere adviesbureaus laten weten dat ze steeds meer praktische vragen krijgen. Zo willen bedrijven weten wat ze moeten doen als financiële instellingen sluiten en het tijdelijk erg moeilijk is om geld te krijgen. Volgens de bureaus maken sommige bedrijven eigen rampenplannen, waarin ze bijvoorbeeld iemand met een koffer met geld naar Griekenland sturen om de lonen van medewerkers te kunnen blijven betalen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu