« Terug naar het overzicht

Alleenstaande starter bijna kansloos op woningmarkt

Geplaatst op: 21 augustus 2012

Een jonge starter die alleen een woning wil kopen, heeft nauwelijks mogelijkheden, zo blijkt uit onderzoek van Calcasa, gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed. Een alleenstaande starter van 25 tot 30 jaar oud komt voor slechts 6% van de bestaande koopwoningen in aanmerking.

Calcasa onderzocht per huishoudenstype en per leeftijdscategorie welk bedrag er maximaal geleend kan worden, wat daarvoor gekocht kan worden en welk deel van het beschikbare aanbod daarvoor in aanmerking komt per provincie. Meerpersoonshuishoudens tussen de 25 en 30 hebben keus uit 60% van het aanbod koopwoningen. “In de leeftijdsgroep 30 tot 35 jaar verbetert de situatie van de alleenstaande licht, maar het verschil met de meerpersoonshuishoudens blijft zeer groot: 15% versus 78%.”

De meeste kans hebben alleenstaanden in Noord- en Zuid-Holland: daar zouden zij op basis van de geldende hypotheekregels voor respectievelijk 15% en 17% van het woningaanbod een hypotheek kunnen sluiten. Daarnaast zijn de afsluit en bemiddelingskosten belangrijk vanwege de beperkte leencapaciteit. Het concept van De Hypotheekfabriek biedt uitkomst.

Kijk eens op www.dehypotheekfabriek.nl

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu