« Terug naar het overzicht

Al 1600 Nederlanders bestolen van bankgegevens

Geplaatst op: 14 augustus 2012

Al zeker 1600 Nederlanders zijn getroffen door het computervirus Dorifel. Hun bankgegevens zijn gekaapt. Naar schatting dertigduizend pc’s zijn inmiddels besmet met het virus.

Zaterdag waren er 549 slachtoffers bekend en meldde het Nationaal Cyber Security Centrum dat het virus ‘onder controle’ was. Maar inmiddels zijn er duizend gedupeerden bijgekomen. Vooral ING-klanten zijn de dupe, meldt het bedrijf Digital Investigation, dat het virus onderzoekt. Medewerkers vonden bijna 1200 inloggegevens en wachtwoorden van rekeninghouders van ING. Ook klanten van ABN AMRO (235), Rabobank (102) en SNS (76) zijn de klos.

Russische bende

Het virus werd afgelopen donderdag ontdekt. In eerste instantie leken vooral gemeenten en bedrijven de klos. Maar de vermoedelijk Russische bende die schuil gaat achter de virusaanval, blijkt veel meer schade te hebben toegebracht. Naar schatting dertigduizend pc’s zijn nu geïnfecteerd; de bende kan die pc’s op afstand besturen en daarmee nieuwe inloggegevens stelen en het virus verder verspreiden. 

Volgens de banken zijn alle klanten wiens gegevens zijn gestolen, zo snel mogelijk afgesloten van internetbankieren. Volgens ING gaat het om enkele tientallen klanten en niet om 1200. Of en hoeveel geld er inmiddels is gestolen, is volgens de banken nog onduidelijk

 Scannen

De overheid adviseert particulieren hun virusscanner op te starten en hun pc te laten scannen. Vrijwel alle virusscanners herkennen Dorifel inmiddels. Ook zijn de belangrijkste pc’s waarmee de criminelen opereren voor Nederland geblokkeerd. ‘Daarom is de verwachting dat het aantal besmettingen niet heel hard meer oploopt,’ zegt hacker-expert Ricky Gevers die hielp bij het onderzoek naar het virus.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu