« Terug naar het overzicht

AFM veegt opnieuw vloer aan met vergelijkingssites

Geplaatst op: 9 oktober 2012

Veel vergelijkingssites geven consumenten nog steeds moeilijk vindbare of te weinig informatie over wat ze precies doen, hoe ze hun geld verdienen, hoe een vergelijking tot stand komt en hoe volledig de vergelijking is. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM naar de informatieverstrekking door 33 vergelijkingssites voor financiële producten.

Volgens de AFM kunnen consumenten hierdoor in de meeste gevallen niet beoordelen welke waarde ze kunnen hechten aan de uitkomsten van een vergelijking. Wel constateert de AFM dat de informatieverstrekking is verbeterd vergeleken met eind 2011, toen de AFM een eerste marktscan onder vergelijkingssites heeft gehouden.

Uit de eerste marktscan bleek destijds dat vergelijkingssites onvoldoende informatie gaven over de gemaakte vergelijking. Daarom heeft AFM in een interpretatie duidelijkheid gegeven over de informatie die deze sites moeten geven aan consumenten. Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dat veel sites weliswaar meer informatie geven, maar dat die vaak moeilijk vindbaar is. “Dat maakt het lastig voor consumenten om te weten te komen welke waarde ze kunnen hechten aan de resultaten van een vergelijking”, aldus de AFM.

Het onderzoek laat zien dat negentien van de 33 onderzochte partijen vermeldt wat ze concreet doen voor consumenten, maar dat die informatie in slechts zes gevallen hiervan goed vindbaar is. Van de onderzochte partijen vermelden er achttien hoe ze verdienen, wat in vijf gevallen hiervan goed te vinden is. Hoe de vergelijking tot stand komt, staat op acht sites. Dat is echter in slechts drie gevallen eenvoudig te vinden. In dertien gevallen voldoet de informatie over de volledigheid van de vergelijking, wat in zeven gevallen voor consumenten makkelijk te vinden is. Slechts bij één partij was alle informatie aanwezig en goed vindbaar.

De AFM heeft de onderzochte vergelijkingssites gewezen op de tekortkomingen en verwacht dat ze de informatieverstrekking op korte termijn verder verbeteren.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu