« Terug naar het overzicht

‘Aflossen niet noodzakelijk voor renteaftrek’

Geplaatst op: 29 augustus 2012

Als de plannen uit het Kunduz-akkoord worden doorgevoerd, hoeven nieuwe hypotheekklanten met ingang van volgend jaar niet verplicht hun lening periodiek af te lossen om toch in aanmerking te komen voor renteaftrek. Dat concludeert De Hypotheker uit een dinsdag gehouden politiek debat over de woningmarkt.

De keten had Kamerleden van VVD, SP, ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA uitgenodigd voor een verkiezingsdebat over de woningmarkt. “Het debat bracht onverwachte duidelijkheid voor de woningbezitter”, aldus De Hypotheker. “De praktijk van de banken en geldverstrekkers om na het Lenteakkoord alleen nog hypotheken op annuïteitenbasis aftrekbaar te maken, betitelden de politici als onjuist. Het gaat er slechts om dat de hypotheekrenteaftrek jaarlijks volgens een annuïtair schema wordt afgebouwd.” Wat voor hypotheekvorm wordt gekozen, doet dan niet ter zake.

Staatssecretaris Weekers heeft begin deze zomer nog aan de Tweede Kamer laten weten dat juist wel volgens een annuïtair schema moet worden afgelost om van de fiscale aftrek gebruik te kunnen maken.

Het debat leverde tevens een nieuw voorstel op van Carola Schouten (ChristenUnie): het fiscaal aftrekbaar maken van rente die betaald wordt over een restschuld die wordt meegenomen in een nieuwe hypotheek. “Hierdoor wordt de drempel voor doorstromers (en de banken) om een restschuld te accepteren verlaagd.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu