« Terug naar het overzicht

ABN AMRO, ING EN RABO INTRODUCEREN MOBIEL BETALEN

Geplaatst op: 30 augustus 2013

Ongeveer duizend consumenten gaan de komende drie maanden bij circa 150 winkeliers en horecagelegenheden in het centrum van Leiden betalen met hun smartphone. Het af te rekenen bedrag wordt rechtstreeks van hun bankrekening afgeschreven, net zoals bij een normale pinbetaling. De drie banken werken samen met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Na afloop van de introductieperiode bepaalt elke bank afzonderlijk of en op welke wijze zij deze vorm van betalen aan klanten gaat aanbieden.

Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Door Near Field Communication (NFC) in de smartphone en de betaalautomaat kan de betaling worden afgehandeld. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen (tenzij hij dat zelf anders heeft ingesteld). Voor bedragen boven 25 euro is altijd een pincode nodig en voert de klant die in op zijn telefoon.

Volgens ‘Mobiel betalen in Leiden’ is betalen met de smartphone net zo veilig als betalen met de betaalpas. “MasterCard biedt betalingen via NFC buiten Nederland al geruime tijd probleemloos aan. Bij verlies of diefstal is de klant door de pincode beschermd tegen betalingen boven de 25 euro. Betalingen onder de 25 euro zijn slechts mogelijk tot de bedragen bij elkaar opgeteld de 50 euro passeren. Dan moet de klant ter controle opnieuw de pincode invoeren.”

De consumenten die mee doen, hebben voor deze introductie een Samsung Galaxy Express ontvangen die is uitgerust met NFC en de betaal-app van hun bank.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu