« Terug naar het overzicht

Aantal huiseigenaren met restschuld stijgt snel

Geplaatst op: 13 oktober 2012

Huizenbezitters die na 2000 een woning hebben gekocht, lijden gemiddeld verlies als ze hun huis nu zouden verkopen. Kopers uit 2008 lopen met een tegenvaller van ruim 81 duizend euro de grootste schade op, aldus de Volkskrant vandaag.

Uit berekeningen op basis van cijfers uit het Kadaster blijkt dat de gemiddelde huizenprijs sinds het hoogtepunt op de woningmarkt in 2008 met 51 duizend euro  is gedaald tot 214 duizend euro. Daarnaast moest de gemiddelde koper destijds 31 duizend euro betalen aan ‘kosten koper’ (notaris, makelaar, overdrachtsbelasting) en het opknappen van de woning. In de cijfers die makelaarsvereniging NVM vandaag presenteert, gaat het niet zozeer over die kosten, maar over de gemiddelde verkoopprijs.

Op basis van die huizenprijs zit de woningmarkt na vier jaar van dalingen nu ongeveer op het niveau van 2005. Maar als de kosten koper worden inbegrepen zit gemiddeld iedereen die deze eeuw een huis heeft gekocht met een potentiële restschuld. Degenen die in het guldentijdperk kochten, staan doorgaans nog net ‘boven water’.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu