« Terug naar het overzicht

Aankoop boven vraagprijs

Geplaatst op: 8 juli 2016

Het percentage woningen dat verkocht wordt boven de laatste vraagprijs neemt hard toe. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. Inmiddels is bijna 13% van de verkochte woningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. Zo hoog is het zelfs voor de crisis nooit geweest.

In de regio Amsterdam gaat meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs van de hand, in regio’s als Zuid-Kennemerland, stad Groningen en Utrecht gaat volgens de NVM-rapportage een kwart tot een derde boven de vraagprijs over de toonbank.

 

In het tweede kwartaal van 2016 kregen ruim 42.819 bestaande koopwoningen uit het NVM-bestand een andere eigenaar. Dat is bijna 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 55.500 transacties. Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7% meer betaald. De prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is zelfs +5,6%.

Vooral de lage rente en de daaruit volgende lage hypotheeklasten maken het gunstig om nu een woning te kopen.

Tweedeling op de koopwoningmarkt

Als dit zo doorgaat, dreigt er een tweedeling op de koopwoningmarkt. De balans raakt zoek. De regio’s waar het goed gaat, gaan steeds beter, terwijl het herstel in de achterblijvende regio’s trager verloopt. Dat is structureel. Gebieden die achterblijven, zijn de noordoostelijke regio’s van Noord-Brabant, het zuidoosten van Groningen en de regio Den Helder.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu