« Terug naar het overzicht

2014 jaar van herstel

Geplaatst op: 24 december 2013

Nederland kan zich opmaken voor een ’nieuw begin’. De jarenlange crisis lijkt achter de rug en komend jaar zal de weg naar boven worden ingeslagen.

Die hoopvolle boodschap geeft premier Rutte in een kerstinterview met De Telegraaf. „Het jaar 2014 wordt het jaar van herstel. Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt. Het is een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken. Dus in die zin is het een nieuw begin voor Nederland, na een heel moeilijke periode.”

De economie zal komend jaar naar verwachting met een half procent groeien. Ook neemt de koopkracht van burgers licht toe.

Daar staat tegenover dat de werkloosheid nog verder zal oplopen. Ook zullen mensen in 2014 de gevolgen gaan voelen van het Herfstakkoord, waarmee voor 6 miljard aan extra bezuinigingen is afgesproken, waaronder flink wat lastenverzwaringen. Zo gaat de leidingwaterbelasting omhoog en stijgt de accijns op alcohol. Komend jaar wordt ook de maximale hypotheekaftrek voor het eerst beperkt met een half procent.

De minister-president waarschuwt derhalve dat pijnlijke maatregelen nog niet verleden tijd zijn. „Het zal ook een jaar zijn waarin we, om het herstel te bevorderen, de bezuinigingen en hervormingen verstandig vorm moeten geven. Daar steek ik al mijn energie in.”

Rutte maakt verder duidelijk dat hij de politieke spanningen rond het woonakkoord voor lief neemt. De confrontatie tussen VVD-minister Blok (Wonen) en PvdA-senator Duivesteijn leidde vorige week bijna tot een kabinetscrisis, bleek achteraf. „Ik ga voor het eindresultaat”, zegt Rutte, die zich intensief met het dossier bemoeide.

Hij voerde regie en stuurde zijn vicepremier, PvdA’er Asscher, op Duivesteijn af. Die koos op het allerlaatste moment eieren voor z’n geld door zijn eisenpakket rond de verhuurdersheffing in te slikken.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu