« Terug naar het overzicht

2013: Lagere leencapaciteit Hypotheek

Geplaatst op: 13 november 2012

Nederlanders hebben volgend jaar minder te besteden en als gevolg daarvan heeft het Nibud de hypotheeknormen verlaagd. Concreet betekent dit dat iemand met een inkomen van 45.000 euro volgend jaar 13.000 euro minder kan lenen, als hij geen loonsverhoging krijgt.

Gemiddeld ligt het percentage dat een huishouden maximaal aan hypotheeklasten kan besteden volgend jaar 2,5% lager dan dit jaar. Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud in opdracht van NHG (Nationale Hypotheekgarantie).

Zelfde huis

Het Nibud rekent voor dat de gevolgen meevallen. Dezelfde persoon met een bruto jaarinkomen van 45.000, die een gemiddelde loonsverhoging krijgt van 2,25%, kan volgend jaar maximaal 197.000 euro lenen, zo’n 4% minder dan dit jaar. Doordat de huizenprijzen flink gedaald zijn, kan die persoon nog steeds voldoende lenen om hetzelfde soort huis te kopen.

Hypotheeknormen

Het Nibud berekent al jaren hoeveel een huishouden maximaal verantwoord aan woonlasten kan uitgeven. Deze hypotheeknormen zijn gebaseerd op onderzoek naar de bestedingen van huishoudens in Nederland. Met deze normen adviseert het Nibud de Nationale Hypotheek Garantie en ook worden ze overgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen van de Nederlandse Vereniging van Banken. In 2013 komt er een wettelijke regeling waarin de maximale hypotheekverstrekking wordt bepaald

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu