« Terug naar het overzicht

1 op de 12 Nederlanders woont in een afbetaald huis

Geplaatst op: 24 februari 2013

Bijna zes op de tien Nederlanders wonen in een woning waar een hypotheek op zit. Een derde woont in een huurhuis via de vrije markt. Dat blijkt uit cijfers van de databank van de Europese Unie.

In bijna geen enkel Europees land woont zo’n groot percentage mensen in een woning met een hypotheek; alleen in IJsland, Noorwegen en Zweden ligt het percentage hoger. Tegelijk woont maar 8 procent van de Nederlanders in een woning die geheel van hen is en waar dus geen geld voor geleend is. Ter vergelijking: in Roemenië is dat liefst 97 procent van de bevolking.

Duidelijke oorzaak: hypotheekrenteaftrek

Volgens professor Peter Schotman, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, is het niet verwonderlijk dat er zo veel mensen in een huis met een hypotheek wonen. „Op bijna alle huizen die de afgelopen 30 jaar zijn gekocht, is een hypotheek afgesloten in verband met de hypotheekrenteaftrek. Zelfs al heb je het geld, dan is het belastingvoordeel toch vaak zo aantrekkelijk dat mensen een hypotheek afsluiten.”

Uitzondering in Europa

In de meeste Europese landen is de hypotheekrenteaftrek juist afgeschaft, al benadrukt Peter Schotman dat hij niet van alle landen de gedetailleerde regels kent en daar dus ook niet diep op in kan gaan. Het verbaast hem echter niet dat zeker in West-Europa Nederland eruit springt.

Ook het aantal mensen dat huurt via de vrije markt, is Europees gezien heel hoog in Nederland met 32,5 procent van de bevolking. Slechts in een enkel land is dat percentage hoger, zoals Duitsland en Zwitserland.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu