« Terug naar het overzicht

1 op 7 makelaars verwacht faillissement

Geplaatst op: 18 december 2012

Auteur: Redactie InFinance 

Makelaars komen in grote problemen door de stagnerende verkoop van woningen. Uit een onderzoek van NRC Handelsblad en de onderzoekssite OverheidinNederland blijkt dat een op de zeven makelaars verwacht binnen twee jaar failliet te zullen gaan. Veel makelaars verkopen nog maar één of twee huizen per maand, tegen drie tot zes vóór de crisis. 16% verkoopt zelfs helemaal geen woning meer.

70% van de makelaars vindt dat de economische situatie van hun bedrijf slechter (37%), dan wel veel slechter (33%) is geworden, 18% spreekt van neutraal, 10% ervaart een betere situatie, 2% spreekt over een veel betere situatie.  Als oplossing om een doorbraak op de woningmarkt te forceren noemt 47% het bij elkaar brengen van pensioenfondsen en banken, zodat die substantieel in woninghypotheken gaan beleggen.

Een rijtjeswoning wordt op dit moment door 19% van de makelaars goed of zeer goed verkocht, 38% spreekt over een slechte of zeer slechte verkoop. De verkoop van tweekappers doet het moeilijker in de markt. Een tweekapper wordt op dit moment door 9% van de makelaars goed verkocht, 53% spreekt over een slechte of zeer slechte verkoop. Uit het onderzoek blijkt dat de markt voor de vrijstaande woning nog meer onder druk staat dan de tweekapper. Een vrijstaande woning wordt door makelaars op dit moment door 6% goed of zeer goed verkocht, 71 % spreekt over een slechte verkoop of zeer slechte verkoop (29%). Ook de verkoop van appartementen staat onder druk. Een appartement wordt op dit moment door 5% van de makelaars goed verkocht, 69% spreekt over een slechte of  zeer slechte verkoop.

De opvatting van makelaars over de hypotheekrente is duidelijk verschillend.  Zo is 49% van de makelaars het er mee eens dat de hypotheekrente voor iedereen beperkt moet worden; 35% is het hiermee oneens. 86% van de makelaars is het eens met de stelling dat het aantal startersleningen moet worden uitgebreid;  6% is het hiermee oneens.

Om de verkoop te stimuleren en de prijs meer aan te passen aan nieuwe marktverhoudingen zegt 91% regelmatig tegen hun klanten dat ze de verkoopprijs van hun woning moeten verlagen, 5% doet dat niet en 4% maakt dat niet vaak mee. Dat advies wordt door 90% van de klanten soms wel, soms niet opgevolgd, 8% volgt dat advies altijd op.

39% van de makelende bedrijven biedt andere producten/concepten aan om het tij te keren, 34% doet niets speciaals, 2% verlaagt hun tarieven en 25% heeft andersoortige oplossingen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu