Vrije taxatiekeuze!

De Hypotheekfabriek is volledig onafhankelijk en geeft je de vrijheid om zelf een woningtaxateur te kiezen waardoor we elke vorm van belangenverstrengeling uitsluiten.

Het enige wat wij verwachten is dat het gevalideerde taxatierapport aan de eisen voldoet die de bank verlangt.

Een woning laten taxeren kan om verschillende redenen. Het kan zijn dat je een woning wilt kopen, verkopen, verduurzamen, verbouwen of de hypotheek wilt oversluiten. Het is aan te raden de woning te laten taxeren door een erkende en gecertificeerde taxateur. O.a. de certificering door VastgoedCert of SCVM is een van de kwaliteitseisen van geldverstrekkers waaraan de taxateur moet voldoen.

De taxateur dient aangesloten te zijn bij een branche vereniging en te taxeren volgens de richtlijnen van een van de taxatie-instituten zoals het NWWI. Het NWWI valideert het taxatierapport zodat de taxatie waarden gewaarborgd zijn.

Wat is een woningtaxatie?

De taxatie is een objectieve waardebepaling van onroerend goed. Meestal is dit ten behoeve van de aanvraag van een hypothecaire geldlening. De geldgever kan aan de hand van het taxatierapport beoordelen of een hypothecaire lening al dan niet verantwoord verstrekt kan worden op basis van het aangekochte object. Ook wordt het taxatierapport vaak gebruikt voor aankoop- of verkoopbeslissingen.

Waar let een taxateur op bij het taxeren van een woning?

  1. Soort woning, grootte, aard en indeling van de woning
  2. Grootte, aard en indeling van het perceel
  3. De ligging, uitzicht, eventuele overlast, voorzieningen in de nabije omgeving etc.
  4. Bouwkundige kwaliteit en staat van onderhoud van de woning en de installaties
  5. Het niveau van afwerking
  6. Esthetische en architectonische kwaliteit en of er sprake is van beperkte zakelijke rechten die gelden voor het huis en/of de grond?

Tip! Als je de woning laat taxeren vergelijk dan altijd eerst diverse taxateurs met elkaar omdat deze vaak in prijs verschillen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu