« Terug naar het overzicht

Zembla-uitzending leidt tot Kamervragen

Geplaatst op: 22 september 2012

Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) heeft aan de ministers De Jager (Financiën) en Verhagen (Economische Zaken) vragen gesteld over de gebrekkige concurrentie op de hypotheekmarkt, naar aanleiding van een Zembla-uitzending over dit onderwerp.

Eurocommissaris Kroes overwoog in 2009 voor ING een uitzondering te maken op het prijsleidersverbod. Het concern en toenmalig minister Bos (Financiën) zijn daar niet op ingegaan, zo berichtte tv-programma Zembla. Het programma stelt dat huizenbezitters daardoor jaarlijks tot duizenden euro’s te veel hypotheekrente betalen. Zembla liet onder meer hoogleraar mededinging Maarten Schinkel aan het woord, die heeft berekend dat de hypotheekrente veel te hoog is als gevolg van ontbrekende concurrentie.

Van Hijum vraagt zich af in hoeverre het klopt dat de Nederlandse banken de afgelopen jaren miljarden meer winst boekten doordat huizenbetalers honderden tot duizenden euro’s per jaar extra betaalden voor hun hypotheek. Hij wil weten welke afspraken er in het najaar van 2008 zijn gemaakt met de Europese Commissie over de rentetarieven die financiële instellingen met overheidssteun zouden moeten hanteren. Ook vraagt hij: “Wat zijn volgens u de belangrijkste onderdelen van het hypotheekrentetarief zoals dat door het Nederlandse bankwezen wordt gehanteerd? Welk deel daarvan behelst de rentemarge en welk deel de winstmarge? In hoeverre is er, gelet op de hoogte van deze rentemarge en de hoeveelheid aanbieders, daadwerkelijk sprake van voldoende concurrentie?” Tot slot wil de CDA-er weten of de ministers bereid zijn om in samenspraak met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op korte termijn te laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de concurrentie op de hypotheekmarkt te bevorderen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu