« Terug naar het overzicht

Zelf online hypotheek berekenen vaak onbetrouwbaar

Geplaatst op: 24 juli 2017

Zelf online hypotheek berekenen vaak onbetrouwbaar

Veel websites van banken, verzekeraars en hypotheekketens zitten er bij het berekenen van de maximale hypotheek vaak naast. Voor 55-plussers scheelt dit soms tienduizenden euro’s.

Eigen Huis toetste 34 online hypotheek rekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens aan de officiële leennormen. Ouderen met een pensioeninkomen zien vaak hypotheekbedragen die tot wel 40.000 euro onder de officiële leennormen liggen. Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken.

Teleurstelling

Werkzame 55-plussers met een bescheiden pensioenopbouw krijgen op 26 websites juist veel te hoge bedragen voorgerekend. Voor hen komt de teleurstelling als het hypotheekadvies uitwijst dat de maximum hypotheek veel lager is dan de eerste indicatie. De Hypotheekfabriek raadt 55-plussers daarom af om de online maximale hypotheektools van banken en adviesketens in te vullen waar geen vragen over de leeftijd worden gesteld. De Hypotheekfabriek biedt een gratis en vrijblijvende quickscan aan die rekening houdt met uw persoonlijke financiële situatie.

Veel waardeloze uitkomsten

Volgens Vereniging Eigen Huis worden veel 55-plussers al direct verkeerd voorgelicht over hun hypotheekmogelijkheden. “Vanaf 56 jaar moet bij een hypotheekberekening rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Daarnaast gelden vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen. Als die niet worden gebruikt zijn de uitkomsten waardeloos. Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten.”

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu