« Terug naar het overzicht

Woningverkopen iets aangetrokken

Geplaatst op: 18 maart 2013

De verkoop van woningen is vorige maand licht gestegen, na de sterke daling in januari. In februari registreerde het Kadaster 7897 verkochte woningen, ofwel 1,2 procent meer dan in februari vorig jaar.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Kadaster. Vergeleken met januari is er sprake van een stijging met dik een kwart (26,2 procent). Maar in die maand kelderde de woningverkopen met liefst 63,9 procent. Dat kwam doordat veel huizenkopers eind vorig jaar al hun koop afhandelden, om nog te profiteren van voordelige hypotheekregels. Bijna alle woningtypen lieten een stijging zien in het aantal geregistreerde verkochte woningen in februari. Tussenwoningen stegen het meest met 4,1 procent. De grootste daling was bij vrijstaande woningen met 15,9 procent. Later deze week wordt bekendgemaakt hoe de huizenprijzen zich hebben ontwikkeld vorige maand.

Provincies

Opvallend is dat de groei in verkopen vergeleken met vorig jaar slechts is toe te schrijven aan vier provincies, Flevoland (plus 30,2 procent), Noord-Holland (plus 7,1 procent), Gelderland (plus 6,5 procent) en Zuid-Holland (plus 1,1 procent). Volgens De Hypotheekfabriek is het opvallend dat dit ook de provincies zijn waar de meeste van onze klanten vandaan komen.

In de overige provincies daalde het aantal verkochte woningen. In Zeeland was de daling het grootst met 14,1 procent. Ook de Noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe deden het slecht met dalingen van 5,4 tot 7,4 procent.

Het aantal gedwongen huizenverkopen is in februari wel sterk afgenomen. In totaal vonden er 122 executieveilingen plaats, bijna 27 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu