« Terug naar het overzicht

Woningverkopen dalen dramatisch

Geplaatst op: 19 februari 2018

Woningverkopen dalen dramatisch- Kopers zitten helemaal klem

Op de oververhitte woningmarkt is het aantal verkopen weer verder gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster die vandaag gepubliceerd zijn. Afgelopen januari werden 16.035 woningen verkocht, ruim 39 % minder dan in december 2017. Het Kadaster telde in toen 26.398 verkochte woningen.

Het gaat om transacties van bestaande woningen die op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris, worden ingeschreven bij het Kadaster.

Opdrogen woningaanbod

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er een einde komt aan het dalende aantal transacties. De woningmarkt is momenteel aan het opdrogen. Er worden gewoonweg te weinig woningen in de verkoop gezet om aan de vraag te kunnen voldoen.

Die wordt gedreven door onder meer het schijnend tekort aan woningen en de lage hypotheekrente. Tijdens de crisis is er te weinig gebouwd en het duurt een aantal jaar voordat die achterstand is ingelopen.

Daarbij speelt ook de samenstelling van de bevolking een rol. Zo zijn er meer alleenstaanden die een huis zoeken.

Huizenprijzen stijgen

De krapte heeft tot gevolg dat de huizenprijzen stijgen. Dit jaar wordt een prijsstijging verwacht van minstens 8% en plaatselijk kan dit verder oplopen. Dit jaar zal de gemiddelde huizenprijs meer dan 300.000 euro bedragen. De banken voorzien vooral in de steden een daling van het aantal verkopen in 2019.

Door de krappe markt met stijgende prijzen, komen jongeren zonder eigen geld of rijke ouders moeilijker aan hun huis. Ook  wijken kopers uit naar buiten de Randstad.

Volgens De Hypotheekfabriek zijn de woonlasten nog betaalbaar totdat de hypotheekrente stijgt. Een voorproefje van het effect dat rentestijging heeft, hebben we vorige week al voorzichtig gezien in de adviespraktijk. Mocht de hypotheekrentestijging doorzetten dan gaat de woningmarkt volledig op slot. Bovendien worden steeds strenger inkomenseisen gesteld voor het verkrijgen van een hypotheek, waardoor kopers de woning niet gefinancierd krijgen.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu