« Terug naar het overzicht

Woningnood voor Jan Modaal

Geplaatst op: 10 januari 2020

Een gemiddelde potentiële koper kon in het laatste kwartaal van 2019 uit 2,8 woningen kiezen. Wie 160.000 tot 260.000 euro te besteden heeft, kan momenteel in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen, blijkt uit nieuwe NVM-cijfers.

In het vierde kwartaal van 2019 zijn er door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. Over heel 2019 waren dat er 149.000. De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er het 4e kwartaal 2019 minder dan een jaar geleden. De doorstroming stokt ook als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. Door alle stikstof- en pfas- problematiek wordt het moeilijk om daar de beoogde doelen te behalen.

Woningnood

De NVM-voorzitter  spreekt niet langer van een wooncrisis, maar woningnood. Het beperkte aanbod werkt hogere prijzen in de hand en dat maakt ook dat steeds meer mensen boven de vraagprijs bieden van woningen die wél beschikbaar zijn. De koopwoningmarkt zal hierdoor in 2020 voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. Nu zien we al dat koopstarters steeds verder in de knel komen. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog. Nog meer reden om je goed te oriënteren op de enorme prijsverschillen die je betaalt voor het afsluiten van je hypotheek. Tarieven tot € 4.000,- zijn geen uitzondering. Nog meer reden om voor De Hypotheekfabriek te kiezen. Wij bieden je dezelfde hypotheek voor de laagste prijs. Advies en bemiddeling voor slechts € 999,- Hoe dit kan? Vraag het onze financieel experts.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu