« Terug naar het overzicht

Woningmarktvertrouwen iets positiever. Aanbod steeds nijpender

Geplaatst op: 9 januari 2020

In 2019 is het vertrouwen van consumenten in de koopwoningmarkt geleidelijk toegenomen, zo blijkt uit het jaargemiddelde van de Eigen Huis Marktindicator. Toch vindt nog bijna de helft van de Nederlanders dat het nu geen goede tijd is om een huis te kopen.

Weinig te kiezen

Dat nog veel mensen het nu geen goede tijd vinden om een huis te kopen, komt vooral door de spanning tussen willen en kunnen kopen. Veel mensen willen wel graag een huis kopen, maar slagen daar niet in. Het inkomen blijft achter bij de almaar stijgende huizenprijzen en maakt woningen steeds slechter betaalbaar of zelfs onbetaalbaar. Bovendien valt er binnen het beschikbare budget door het kleine aanbod vaak maar weinig te kiezen.

In Nederland is geen sprake meer van een wooncrisis, maar van heuse woningnood. Dat zegt de voorzitter  van de makelaarsvereniging NVM.

NVM komt tot sombere conclusies naar aanleiding van cijfers van de NVM over de laatste drie maanden van vorig jaar. In deze periode schoten de woningprijzen opnieuw scherp omhoog, met maar liefst 8%. Hierdoor kostte een gemiddelde woning eind 2019 maar liefst €326.000.

Laag aanbod: mensen bieden boven de vraagprijs van huizen die wél beschikbaar zijn

De reden voor de scherp oplopende prijzen is het dalende aanbod en de aanhoudend hoge vraag.    In vergelijking met een jaar geleden. Voor kopers die €160.000 tot €260.000 te besteden hebben, is de keuze in het grootste deel van het land inmiddels gedaald tot nog geen twee woningen.

Bij appartementen is de prijsstijging inmiddels weer boven de 10% uitgekomen. Op vrijstaande woningen na, staat een huis gemiddeld nog slechts een dikke maand in de verkoop.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu