« Terug naar het overzicht

Woningmarkt koelt een beetje af

Geplaatst op: 1 juli 2022

Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald. Ook worden relatief minder huizen verkocht en dus ook minderhypotheken afgesloten voor een nieuw huis. Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen.

Het bedrag dat mensen lenen voor de aankoop van een huis loopt voor het eerst in zeker drie jaar gemiddeld wat terug. De keten van hypotheekadviseurs ziet hierin een nieuw teken dat de woningmarkt begint af te koelen.

Belangrijkste reden is het sterk oplopen van de hypotheekrente. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen.

Er is ondanks deze ontwikkeling nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt, maar is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode.

De hogere hypotheekrente is ook merkbaar bij het aantal oversluitingen van hypotheken. Door het oplopen van de rente is het oversluiten van hypotheken minder aantrekkelijk geworden.

Huizenzoekers hoeven er volgens de laatste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) overigens niet op te rekenen dat de huizenprijzen binnenkort gaan dalen. Er zijn simpelweg te weinig huizen. Dat is niet zomaar weg”, verklaarde de DNB vorige maand. De prijzen zullen komende jaren waarschijnlijk blijven oplopen, maar niet meer zo sterk als voorheen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu