« Terug naar het overzicht

Woningen onverkoopbaar door particuliere erfpacht

Geplaatst op: 10 januari 2014

In Nederland zijn nog steeds tienduizenden huizen onverkoopbaar doordat zij op particuliere erfpachtgrond staan. Anderhalf jaar geleden leek er een oplossing te zijn gevonden voor deze groep, maar die biedt in de praktijk weinig soelaas.

Een kwart van de naar schatting 250 duizend woningen op particuliere erfpacht is dankzij het nieuwe beleid verkoopbaar (stelt erfpachtadvocaat Koen de Lange). De beroepsvereniging voor notarissen en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kunnen het aantal niet exact bevestigen. ‘Maar dat een hoog aantal contracten niet aan de gestelde criteria voldoet, is ook ons beeld’, zegt een woordvoerder van de NVB.

Particuliere verpachters

Wanneer de verpachter in de toekomst zou besluiten de canon exorbitant te verhogen, zou de bewoner de hypotheek mogelijk niet meer kunnen betalen, was de gedachte. Een te groot risico voor bank en huizenbezitter. Daarmee was die groep huizen feitelijk onverkoopbaar geworden.

Groen/oranje/rood opinie

Vorig voorjaar werd er een oplossing gevonden voor de impasse. Notarissen controleren sindsdien de betrouwbaarheid van de erfpachtcontracten op een aantal criteria. Als het contract de test doorstaat, geeft de notaris een ‘groen stoplicht’ en kan de bank financieren. Maar in de praktijk blijkt de ‘opinie’ in driekwart van de gevallen op rood of oranje uitkomt.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zegt geen overzicht te hebben. Ook de NVB heeft geen exacte cijfers, maar bevestigt wel dat veel pachters rode en oranje stoplichten te zien krijgen. Ze filteren de contracten eruit waarbij de lasten in de toekomst voorspelbaar zijn en er dus een veilige en verantwoorde lening kan worden afgegeven.

De Hypotheekfabriek

Wij adviseren onze klanten vaak om af te zien van een particuliere erfpachtconstructie als het ook mogelijk is om de woning compleet te financieren.Vaak is het uitgangspunt van de aspirant koper dat een erfpachtconstructie gunstig effect heeft op de woonlasten maar dit is vaak op de lange termijn niet het geval. Er is vaak geen zekerheid over het erfpachtcanon op de langere termijn.

Heeft u vragen m.b.t. tot erfpachtconstructies?

Maak een vrijblijvende terugbelafspraak zodat wij u kunnen adviseren en begeleiden.  

  

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu