« Terug naar het overzicht

Wat moet je aan eigen geld inleggen als je een huis wilt kopen

Geplaatst op: 29 maart 2019

Wat moet je aan eigen geld inleggen als je een huis wilt kopen? De Hypotheekfabriek helpt je.

Morgen is het Open Huizendag. Hét moment om zonder afspraak verschillende huizen te bezichtigen. Maar in welke prijsklasse kun je een huis betalen?

Sinds vorig jaar mag je extra kosten (kosten koper) niet meer meefinancieren in de hypotheek. Dat betekent dat huizenkopers altijd eigen geld moeten inleggen. Dat kan op drie verschillende manieren: door geld te sparen, geld te ontvangen van een bekende (schenking) of de overwaarde te gebruiken van het huis dat wordt verkocht.

Advies en bemiddelingskosten: 999 euro

Overdrachtsbelasting (2%)

Taxatie van het huis: 400 euro

Notariskosten: 1.000 euro

 

Schenking

Het aantal starters onder de 30 jaar dat geld uit een schenking meeneemt is in 2018 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral door de aangescherpte regels. Het CBS liet onlangs zien dat 80 procent van de schenkers en bijna de helft van de ontvangers behoort tot de 20 procent huishoudens met het meeste vermogen.

De Hypotheekfabriek waarschuwt dat een schenking wel méér inhoudt dan alleen even geld overmaken. Het is belangrijk dat goede afspraken worden gemaakt met de schenker en die vast te leggen in een overeenkomst.  Banken stellen als eis dat zo’n overeenkomst er is. Wij helpen je daar uiteraard bij.

Open huizendag

De Open Huizendag is op zaterdag 30 maart van 11.00 tot 15.00 uur en wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Via Funda kun je zien welke huizen meedoen en dus zonder afspraak zijn te bezichtigen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu