« Terug naar het overzicht

VVP Artikel “Consument dupe prijzenslag advieskosten”

Geplaatst op: 11 januari 2013

De prijzenslag op de kosten van hypotheekadvies verleidt consumenten te kiezen voor korte termijnbesparing, aldus waarschuwt de Hypotheker.

“De keuze voor een hypotheek laten afhangen van de advieskosten is echter een verkeerde prikkel en kan grote financiële gevolgen hebben. De consument wordt hier de dupe van”, aldus de Hypotheker in reactie op de verlaging van de kosten voor hypotheekadvies van een aantal grootbanken.

“Door de focus op advieskosten wordt voorbij gegaan aan het financiële voordeel van onafhankelijk advies. Er bestaan grote verschillen tussen de aangeboden rentetarieven en voorwaarden van producten. Die moeten voor de consument inzichtelijk worden gemaakt. Dat kan alleen door een onafhankelijk adviseur. Door voor één aanbieder te kiezen op basis van lage advieskosten worden die verschillen niet zichtbaar. Dat kan leiden tot een verkeerd financieel product met te hoge lasten. Reden waarom wij dan ook dringend adviseren te kiezen voor een breed en onafhankelijk hypotheekadvies. Eenmaal voorzien van een onafhankelijk hypotheekadvies kunnen klanten altijd nog het aanbod vergelijken met afzonderlijke banken.”

De hypotheekfabriek

De woordvoerder van de Hypotheekfabriek is het gedeeltelijk eens met de hypotheker als het er om  gaat dat het vrijwel onmogelijk is om onafhankelijk advies te verwachten van banken die slechts eigen producten aanbieden. ”Deze banken zullen u niet naar de concurrent verwijzen”.  Wij raden het onze klanten juist aan om zich breder te oriënteren en meerdere adviesgesprekken te voeren. Advieskosten zijn  zeker niet zaligmakend maar afhankelijk van de adviesbehoefte van de consument. Wij zijn van mening dat de mate van gevraagde expertise en arbeidsinspanningen bepalend zouden moeten zijn voor het uiteindelijke factuurbedrag en wij zien ook duidelijk dat onze klanten hierin een bewuste keuze maken. Wij zijn van mening dat de consument uitstekend in staat deze keuze zelf te maken en zal uiteindelijk voor de adviseur en zijn advies kiezen dat het best bij hen past en dan zal de prijs slechts van secundair belang zijn.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu