« Terug naar het overzicht

Vraagprijs is over het algemeen de minimale verkoopprijs

Geplaatst op: 19 oktober 2018

Lag in april 2014 de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning nog 5,5% onder de vraagprijs. Nu oktober 2018 is de verkoopprijs van een bestaande woning gelijk aan de vraagprijs.
Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster naar spanning op de koopwoningmarkt.
Dat de verkoopprijs van bestaande woningen in Amsterdam relatief het verst boven de vraagprijs uitkomt, zal niemand verbazen. Het CBS becijferde dat woningkopers in Amsterdam in doorsnee 5% meer dan de vraagprijs betalen.
Na de crisis op de woningmarkt is de gemiddelde leeftijd van de koper geleidelijk opgelopen. In amper 10 jaar tijd is deze met ruim 5 jaar gestegen tot ongeveer 40 jaar. Het is vooral de gemiddelde leeftijd van de doorstromer die toeneemt. Die van de koopstarter beweegt zich rond de 30 jaar.
De meeste woningaankopen door een duo gedaan. Dit heeft onder meer te maken met oplopende woningprijzen. Eenpersoonshuishoudens, dan wel huishouden met een enkel inkomen kunnen steeds moeilijker een koopwoning financieren.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu