« Terug naar het overzicht

Vooral oversluiters en jongeren grijpen hun kans

Geplaatst op: 3 juli 2020

Oversluiters en jongeren grijpen hypotheekkans in coronacrisis

Het aantal hypotheekaanvragen heeft in het tweede kwartaal een recordhoogte bereikt.

Vooral oversluiters en jongeren grijpen hun kans nu de rente nog laag staat.

Door de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal niet eerder zo hoog geweest. Vooral het aantal oversluiters is flink gestegen door de stijgende hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis. Van grote rentestijgingen is echter geen sprake en de hypotheekrente is nog steeds historisch laag.

Doorlooptijden verdubbeld

Het aantal huizenkopers is met bijna een kwart gestegen en dit heeft grote gevolgen voor de doorlooptijd van een hypotheektraject. Strategisch kiezen is dus zeer belangrijk.

Ook woningverkopers profiteren van de huidige waarde van hun woning. En maken nu de stap naar een hoger segment. De geldverstrekkers hebben moeite de grote stroom te verwerken. De doorlooptijden liggen nu gemiddeld twee keer zo hoog en zijn niet eerder zo lang geweest.

Eerdere meldingen van een hypotheekbemiddelaar gaven zelfs aan dat de doorlooptijden zelfs verviervoudigd waren.

Helft woningen boven de vraagprijs verkocht

Huizenkopers willen zekerheid en verwachten dat de bodem van de hypotheekrente bereikt is. Het ziet er echter naar uit dat de grootste rentestijgingen voorbij zijn. Tegelijkertijd is het woningaanbod sinds half maart toegenomen, waardoor de vooruitzichten van potenti├źle huizenkopers zijn verbeterd. Toch is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt want ruim de helft van alle woningen wordt nog altijd boven de vraagprijs verkocht.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu