« Terug naar het overzicht

Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning krijg je 14 vierkante meter méér huis dan 4 jaar geleden

Geplaatst op: 14 juni 2019

Meer huis, hogere prijs. Dat is de trend bij nieuwbouwwoningen sinds enkele jaren. Nieuwbouwwoningen worden sinds 2015 weer groter en dus ook duurder, omdat grotere huizen meer winst opleveren voor projectontwikkelaars. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING in een onderzoek over de bouwsector.
Volgens ING steeg de gemiddelde vloeroppervlakte van nieuwbouwwoningen van 185 vierkante meter in 2015 naar 199 vierkante meter in 2018.
Samen met de toenemende vraag naar woonruimte leidt dit tot stijgingen van de gemiddelde koopprijs van nieuwbouw, met bijna 13 procent in 2018. Dat is een sterkere prijsstijging dan bij bestaande woningen.
Om aan de grote vraag naar nieuwe woningen te voldoen, moet de bouwcapaciteit in bestemmingsplannen ongeveer verdubbelen, zo becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) afgelopen maand. Er zijn nu nog te weinig concrete bouwplannen om de komende vijf jaar het tekort op de woningmarkt terug te dringen.
In de Nationale Woonagenda is afgesproken dat tot 2025 zo’n 75.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd moeten worden om aan de behoefte te voldoen. De afgelopen twee jaar is dat streefgetal niet gehaald. In 2017 werden er 63.000 nieuwe huizen gebouwd en vorig jaar circa 65.000. Dat geldt met name voor de provincies Zuid-Holland en Utrecht.
Volgens het EIB zijn in alle provincies samen op dit moment ruim 300.000 nieuwe woningen in bestemmingsplannen opgenomen voor de periode 2019-2024. Om de ambitie van de Woonagenda te halen, zijn er 450.000 nodig.

Rekening houdend met uitval of vertraging, volgens eerder EIB-onderzoek gebeurt dit bij 30 procent van de plannen, concludeert het instituut dat de plancapaciteit moet worden verdubbeld de komende jaren.
De krapte op de markt voor nieuwbouwwoningen uit zich de afgelopen jaren in de relatief snelle prijsstijgingen van nieuwbouw.
Zo stegen prijzen van nieuwbouwhuizen in het eerste kwartaal van dit jaar met 11 procent, tegen 9 procent voor bestaande koopwoningen. In beide gevallen gaat het om de prijsontwikkeling vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
De prijsstijging van nieuwbouw is al vijf kwartalen op rij hoger dan de stijging bij bestaande bouw.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu