« Terug naar het overzicht

Vertrouwen starters in woningmarkt neemt verder af

Geplaatst op: 14 januari 2022

Slechts een vijfde van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in 2022 een eerste huis te (kunnen) kopen. Een kwartaal geleden gold dit nog voor een kwart van hen. Negen van de tien zeggen pas een huis te willen kopen nadat de woningmarkt is afgekoeld.

Het lijkt erop dat steeds meer starters de hoop om op korte termijn te kopen hebben opgegeven. Het is geen geheim dat de woningmarkt al enige tijd overspannen is. Ondanks alle mooie woorden, initiatieven en regelingen voor starters, raakte een eerste koopwoning voor hen dit kwartaal juist verder uit het zicht.

De belangrijkste verklaring voor de groeiende wanhoop onder Nederlandse starters lijkt een gebrek aan vermogen te zijn. In de huidige markt moeten starters vaak al hun financiële middelen aanspreken om een competitief bod te kunnen uitbrengen. Extra kapitaal, zoals een bijdrage van familie wordt daarom vaak gebruikt om te overbieden. Wanneer je jezelf in allerlei financiële bochten moet wringen om toch aanspraak te kunnen maken op een koopwoning, is het wellicht beter om eerst nog wat extra te sparen en het later opnieuw te proberen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu