« Terug naar het overzicht

Weer minder huizen verkocht

Geplaatst op: 19 maart 2018

In februari zijn in Nederland 16.094 woningen verkocht. Dat zijn er bijna 10% minder dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Het Kadaster heeft in februari minder woningtransacties geregistreerd dan een jaar eerder. In vergelijking met de eerste maand van 2018 is wel sprake van een lichte stijging. In januari wisselden nog 16.035 huizen van eigenaar.

Woningtypen

In vergelijking met februari 2017 zijn van alle woningtypen minder verkopen geregistreerd. Bij twee-onder-een-kapwoningen was de daling het grootst. Bij hoekwoningen was de afname het kleinst. Er zijn nu eenmaal minder hoekwoningen aangezien er maar 2 hoeken zijn.

Hypotheken

Het aantal geregistreerde hypotheken lag vorige maand wat  lager dan een jaar eerder. Wel zijn vorige maand flink meer executieveilingen gehouden.

Vertrouwen in woningmarkt zwakt af door dure huizen

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt blijft licht afzwakken door de slechtere betaalbaarheid van woningen, de krappere keuze in het aanbod en de strengere regels voor huizenkopers.  Ruim een derde van de Nederlanders verwacht  dat het steeds moeilijker zal worden om een eigen huis te kopen en een deel van de woningzoekende vind dat het nu een ongunstig moment is om een woning te kopen.

Het vertrouwen in de huizenmarkt is nu al een half jaar licht aan het dalen . Ondanks die trend is ruim een derde van de Nederlanders van mening dat het nog steeds een gunstig tijdstip is voor het kopen van een huis, met name vanwege de lage hypotheekrente en de steeds maar stijgende huurprijzen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu