« Terug naar het overzicht

‘Verruim mogelijkheden voor verstrekken hypotheek’

Geplaatst op: 20 maart 2013

Banken moeten zowel meer ruimte krijgen als nemen om hypotheken te verstrekken aan huizenkopers. Daartoe zullen de minister van Financiën, toezichthouder AFM en de banken tot afspraken moeten komen.

Hiervoor zal de PvdA woensdag pleiten tijdens een debat over kredietverstrekking. De VVD steunt de coalitiepartij in diens betoog. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zijn huizenkopers en de huizenmarkt momenteel “de dupe” van het strikt toepassen door banken van de hypotheekregels van financiële toezichthouder AFM.

Ruimte

“Er wordt weinig ruimte geboden voor hypotheken die op de persoon zijn toegesneden”, “Terwijl die ruimte er wel is en de AFM die wel wil geven. Nu zijn vooral starters en mensen die hun hypotheek willen oversluiten echter de pineut.”

De PvdA’er ziet wel dat banken bang zijn een boete te riskeren wanneer zij de regels overtreden. “Daarom moet minister Dijsselbloem van Financiën om de tafel met zowel de AFM als de banken om te kijken wat er mogelijk is om meer ruimte voor hypotheekverstrekking te scheppen.”

Maatwerk

VVD’er Aukje de Vries hamert vooral op “maatwerk” bij de banken. “Banken mogen denk ik wel iets meer dan dat ze nu doen. Dat er nu te weinig maatwerk wordt geleverd, is het gevolg van een wisselwerking tussen AFM en de banken. Die moeten goed in gesprek met elkaar.”

Afgelopen najaar bleek opnieuw dat banken er steeds huiveriger voor waren hypotheken te verstrekken, ondanks lagere hypotheekrentes.

Volgens De Nederlandsche Bank heeft dat onder meer te maken met een teruglopende huizenmarkt en strengere criteria waaronder kredieten worden verstrekt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu