« Terug naar het overzicht

Veranderingen hypotheekrenteaftrek

Geplaatst op: 4 december 2012

Vanaf 1 januari gaan de regels voor de hypotheekrenteaftrek veranderen. Dit zijn ingrijpende maatregelen voor starters. Ook mensen die al een hypotheek hebben, krijgen veranderingen voor hun kiezen.

De regering gaat bezuinigen op de hypotheekrenteaftrek. Ruwweg doen ze dat op drie manieren:

We krijgen minder terug.

We mogen minder lenen.

We moeten af gaan lossen.

We krijgen minder terug

De regering gaat de maximale hypotheekrente beperken. Nu kunnen mensen met hoge inkomens tot 52% van hun hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat maximale bedrag wordt elk jaar een half procent minder. Uiteindelijk wordt in 2041 de maximale aftrek 38%.

Deze maatregel raakt in eerste instantie alleen de hoge inkomens. Op den duur gaan ook de middeninkomens de gevolgen van deze maatregel merken.

We mogen minder lenen

Nu is het nog mogelijk om meer te lenen dan uw huis waard is. Momenteel kunt u 106% van de waarde van de woning  lenen. Dit bedrag gaat in stappen van één procent omlaag, totdat mensen in 2018 niet méér kunnen lenen dan de waarde van de woning.

Daarnaast wordt er strenger gekeken naar het salaris. Dat betekent dat mensen met hetzelfde salaris volgend jaar minder kunnen lenen. Volgens het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting, daalt het bedrag dat mensen volgend jaar kunnen lenen met 7%.

Dit zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de prijzen van huizen dalen. Het betekent echter niet dat mensen mooiere en grotere huizen kunnen kopen. Het bedrag dat mensen mogen lenen gaat namelijk ook omlaag.

We moeten gaan aflossen

De meest ingrijpende maatregel is dat de regering heeft besloten mensen alleen nog voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen als zij hun hypotheek direct aflossen over een looptijd van 30 jaar.

Dat betekent dat mensen in de toekomst geen renteaftrek meer kunnen krijgen als zij een bankspaarhypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

Volgens de nieuwe regels komen huizenbezitters alleen nog in aanmerking voor hypotheekrente teruggave als zij een annuïtaire hypotheek afsluiten of een linneaïre hypotheek. Dat zijn hypotheken waarbij er direct maandelijks wordt afgelost.

Oude hypotheken

Voor mensen die nu een oude hypotheek hebben, verandert er niks in de hypotheekrenteaftrek. Zij kunnen hun oude aftrek gewoon behouden. Ook als zij verhuizen kunnen zij hun oude hypotheek meenemen.

Alleen als mensen met een oude hypotheek verhuizen naar een duurder huis en ze meer geld willen lenen, moeten ze dat extra bedrag dat ze willen lenen afsluiten volgens de nieuwe regels.

Lenen wordt duurder

Doordat er in het nieuwe systeem maandelijks wordt afgelost, wordt de schuld elke maand kleiner en hoeft er dus maandelijks minder rente betaald te worden aan de bank. Dat betekent ook dat er automatisch minder hypotheekrente wordt teruggeven.

Omdat je minder geld terugkrijgt van de staat, wordt lenen duurder. Daarnaast is het niet meer mogelijk om rente of rendement te ontvangen van de bank over het spaargeld. Ook hierdoor wordt het aflossen van de hypotheek duurder.

Oude regels

De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2013. Dat betekent dat iedereen die in 2013 een huis koopt met deze nieuwe regels te maken krijgt. Toch is het in een aantal gevallen nog wel mogelijk om volgens de oude regels een hypotheek af te sluiten.

Als u in 2012 een huis gekocht hebt, of in ieder geval op papier de verplichting tot kopen bent aangegaan, dan mag u in 2013 nog een hypotheek afsluiten volgens de oude regels. U hoeft de financiering dan niet in 2012 af te ronden. Het belangrijkste is dat de verplichting tot het kopen van een huis in 2012 door zowel de koper als de verkoper is ondertekend.

Ook mensen die in 2012 hun huis verkocht hebben en tijdelijk zijn gaan huren mogen in 2013 volgens de oude regels een nieuwe hypotheek afsluiten.

Restschuld

In het item wordt het volgende punt niet behandeld.  De regering heeft besloten dat mensen die een restschuld hebben doordat ze hun huis met verlies verkocht hebben, de rente die ze voor deze restschuld moeten betalen ook kunnen aftrekken. Er is geen verplichting om deze schuld af te lossen. De bank zou deze restschuld dan moeten financieren.

De periode waarover u deze restschuld mag aftrekken wordt gesteld op 10 jaar. Voorwaarde is wel dat het huis tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 wordt verkocht.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu