« Terug naar het overzicht

Veel woningzoekers onwetend over invloed van schulden op hypotheek

Geplaatst op: 27 oktober 2022

Weinig mensen zijn op de hoogte van het effect van schulden op de hypotheek. Ruim een kwart kent de consequenties van een BKR-geregistreerde schuld.

Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de 250 euro als deze minstens een looptijd van één maand hebben. Vanaf 1 april zijn hypotheekaanbieders verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van deze contracten. Het hebben van een private leaseauto kan daardoor tot wel 40.000 euro aan leencapaciteit schelen. Driekwart van de Nederlanders heeft hier geen weet van. Ongeveer hetzelfde percentage geldt voor de gevolgen van een studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Zorgen

Ruim een derde van alle ondervraagden weet niet wat het effect is op de hoogte van de hypotheek door een BKR-geregistreerde schuld. Het kopen van een huis wordt daardoor nog moeilijker maar ook omdat de vaste lasten stijgen hierdoor. De betaalbaarheid van de vaste laten kan in combinatie met een dalende koopkracht en stijgende energielasten een gevaarlijke situatie  worden. Laat je dus goed informeren door een adviseur wat de consequenties zijn van een bepaalde schuld die je aangaat.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu