« Terug naar het overzicht

Vanavond in Tros RADAR: Betalen voor financieel advies

Geplaatst op: 28 oktober 2013

Je wilt een hypotheek en vraagt advies aan een tussenpersoon of een bank. Voor dat advies betaal je nu al snel duizenden euro’s, terwijl het vroeger gratis was.

Vroeger werden adviseurs betaald door banken en verzekeraars. Zij kregen een provisie (vergoeding) voor advies. De woekerpolisaffaire is het bewijs dat die constructie vreselijke gevolgen had voor de consument. Sinds 1 januari geldt daarom een verbod op provisie (vergoeding) bij ingewikkelde financiële producten.

Dit nieuwe model moet zulke misstanden voorkomen, maar levert het betaalde advies ook altijd het beste product op? TROS Radar belicht het provisieverbod en onderzoekt hoe de verkoop van financiële producten hierdoor verandert.

De hypotheekfabriek

Wij willen graag een nuance aanbrengen dat Tros RADAR voorbij gaat aan het feit dat advies nooit gratis is geweest maar onderdeel uitmaakte van de provisies die verwerkt waren in financiële producten. De consument voerde gemiddeld 4 adviesgesprekken alvorens een keuze gemaakt werd uit het adviseurs- en hypothekenaanbod. Dit ligt nu duidelijk anders, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek. De consument  krijgt sinds de invoering van het provisieverbod slechts een globale inschatting van de mogelijkheden gepresenteerd en moet betalen zodra er inhoudelijk geadviseerd gaat worden. Uiteindelijk zal de consument goedkoper uit zijn als er een vergelijkend warenonderzoek uitgevoerd wordt. De advies en bemiddelingskosten lopen sterk uiteen zoals vanavond tijdens de uitzending van Tros RADAR te zien zal zijn. Oriënteren is dus van groot belang voor uw portemonnee.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu