« Terug naar het overzicht

Tekenen van herstel op de woningmarkt

Geplaatst op: 11 juli 2013

De woningmarkt vertoont voor het eerst sinds tijden weer tekenen van herstel. In het tweede kwartaal zijn 27.900 woningen verkocht, een toename van 19,8 procent vergeleken met het eerste kwartaal. De huizenprijzen zijn tegelijkertijd slechts met 0,3 procent teruggelopen, maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend.

De cijfers zijn beter dan verwacht. We zien dat het aantal verkopen behoorlijk aantrekt, terwijl het aanbod nieuwe woningen op de markt afneemt. Ook vlakt de daling van de prijzen gaandeweg af.

Consumenten krijgen weer meer vertrouwen. Dit komt onder meer doordat huizen nu erg betaalbaar zijn, dankzij afgenomen woonlasten. Ook constateert de makelaarsclub meer politieke rust als gevolg van het in februari gesloten Woonakkoord. ‘Voor het eerst sinds tijden worden we niet om de oren geslagen met dreigende kortetermijnmaatregelen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en andere onzekerheden.’

De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt nu op 205.000 euro, ruim 5 procent lager dan een jaar geleden. Daarnaast moet worden opgemerkt dat er in het tweede kwartaal altijd al iets meer woningen verkocht worden dan in de eerste drie maanden van het jaar.

De NVM maakt zich verder zorgen over de positie van doorstromers. Het stilvallen van de woningmarkt is volgens de organisatie vooral het gevolg van vraaguitval bij doorstromers, voornamelijk bij huiseigenaren tussen de 25 en 45 jaar. Vanwege een restschuld kunnen zij niet verhuizen, terwijl zij daar wel behoefte aan hebben. Als banken aan deze mensen makkelijker hypotheken zouden verstrekken, kunnen de woningverkopen snel met 10 procent toenemen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu