« Terug naar het overzicht

TARIEF HYPOTHEEKADVIES LICHT OMHOOG

Geplaatst op: 15 maart 2017

Consumenten betalen voor hypotheekadvies momenteel gemiddeld 2.237 euro. Dit blijkt uit het SEH Lenteonderzoek, waaraan 425 Erkend adviseurs in de aanloop naar het SEH Lentecongres van 22 maart hebben deelgenomen.

Hypotheekadvies is voor starters gemiddeld genomen iets goedkoper (1.995 euro) dan meer complexe hypotheekdossiers voor bijvoorbeeld ondernemers (2.668 euro). De prijsstijging ten opzichte van 2016 is voor deze doelgroepen 3 respectievelijk 10 procent. Het gemiddelde hypotheekadviestarief voor een doorstromer ligt momenteel op 2.349 euro.

Toegankelijkheid financieel advies
De helft van de Erkend adviseurs is van mening dat het provisieverbod de toegankelijkheid van financieel advies voor consumenten negatief heeft beïnvloed. Klanten, met name de lagere inkomens, hebben moeite om de adviesprijs in één keer te betalen. Respondenten van het SEH Lenteonderzoek zijn het op dit punt overigens niet volledig met elkaar eens. Eén op de acht Erkend adviseurs vindt dat de toegankelijkheid van advies juist is toegenomen door het provisieverbod. Een derde ziet op dit punt geen verandering.

Productprijzen amper verlaagd
Veel adviseurs zien dat de prijzen van hypotheekproducten, na het wegvallen van de provisies, amper zijn verlaagd. Volgens 42 procent zijn de productprijzen na het afschaffen van provisie niet verlaagd tot zelfs verhoogd. Bijna de helft heeft een lichte daling gezien en maar 10 procent een substantiële prijsverlaging.

De Hypotheekfabriek
De tarieven van De Hypotheekfabriek zijn ongewijzigd voordelig gebleven.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu