« Terug naar het overzicht

SVn pleit voor Rijksbijdrage Starterslening

Geplaatst op: 19 september 2017

De starter op de woningmarkt is gebaat bij de Starterslening. De Rijksoverheid moet net als in 2006 en 2013 komen met een bijdrage voor de Starterslening.
Dat zei Jan Willem van Beek, directeur van SVn, woensdag (13 september 2017) in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over starters op de woningmarkt.
In 2006 schreef minister Pieter Winsemius van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) in een brief aan de Tweede Kamer dat de krapte en overspannenheid van de woningmarkt alleen structureel verholpen kan worden door de bouw van meer woningen.
Winsemius zette destijds twee instrumenten in om de positie van starters te verbeteren: De koopsubsidie en de Starterslening. De koopsubsidie bestaat niet meer, de Starterslening wel. Van Beek: “De succesvolle inzet van een Rijksbijdrage voor de Starterslening van destijds past uitstekend bij onze actuele en urgente problemen. Svn pleit daarom voor een hernieuwde Rijksbijdrage.”
Een Rijksbijdrage stimuleert gemeenten in landelijk gebied en in de stad om de Starterslening in te zetten. “Dat geeft ruimte om lokaal het vizier op scherp te zetten.” De Starterslening is maar een deel van de oplossing, realiseert Van Beek zich. “De Starterslening zorgt voor minder druk op de sociale huur en de middenhuur. Ook biedt het instrument jonge mensen de kans het huis dat ze willen te kopen, met een hypotheeklast die past binnen de huidige financiële spelregels.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu