« Terug naar het overzicht

Starters betalen vanaf januari 2021 geen overdrachtsbelasting

Geplaatst op: 16 september 2020

Ben je starter op de woningmarkt? Let dan op de overdrachtsdatum van de woning. Het was al een aantal weken bekend maar gisteren is het officieel bekend gemaakt. De overdrachtsbelasting voor starters gaat (tijdelijk) naar 0%. Een starter op de woningmarkt jonger dan 35 jaar, die een woning koopt als hoofdverblijf, wordt vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Voor doorstromers (ouder dan 35 jaar) die een (hoofdverblijf) woning kopen, blijft het 2% tarief van toepassing. Voor alle andere situaties geldt het nieuwe basistarief van 8%. In het wetsvoorstel is opgenomen dat deze vrijstelling per 1 januari 2026 weer vervalt.

Update

Opvallend aan deze vrijstelling is dat een doorstromer jonger dan 35 jaar er ook gebruik van kan maken. Een beroep op de vrijstelling is namelijk ook mogelijk als iemand jonger dan 35 jaar een andere (hoofdverblijf) woning koopt en nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling.

Datum van overdracht is belangrijk

Op de datum waarop de akte van levering bij de notaris passeert, is de koper de overdrachtsbelasting verschuldigd. De datum waarop de koopovereenkomst wordt getekend, is dus niet van belang. Ligt de datum waarop de akte van levering passeert voor 1 januari 2021, dan gelden de huidige regels. Na 1 januari gelden de nieuwe regels.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu