« Terug naar het overzicht

Spaarhypotheek bij aankoop

Geplaatst op: 2 januari 2017

Huizenbezitters met een spaar- of beleggingshypotheek kunnen deze sinds 1 januari in veel gevallen zonder belastingheffing afkopen bij aankoop van een nieuwe woning. Wijzer in geldzaken roept consumenten die overwegen dit te doen wel op eerst alle gevolgen goed af te wegen.

Met een spaarhypotheek is het mogelijk om met behoud van hypotheekrenteaftrek vermogen op te bouwen voor aflossing. Vanwege het belastingvoordeel zijn er strikte regels over opbouw en aflossing. Een daarvan is dat er minstens 15 jaar of 20 jaar premie moet worden ingelegd om met een vrijstelling het opgebouwde bedrag te gebruiken voor aflossing van de hypotheek. Vanaf 1 januari vervalt deze eis ook bij verhuizing naar een andere koopwoning. Dat betekent dat vermogen dat is opgebouwd eerder dan de genoemde 15 of 20 jaar zonder belastingheffing kan worden ingezet om de hypotheek af te lossen.

Sinds 2013 krijgen huizenkopers alleen hypotheekrenteaftrek als ze de hypotheek jaarlijks en binnen dertig jaar helemaal aflossen. Spaarhypotheken voldoen niet aan deze eis. Mensen die voor die tijd al zo’n hypotheek hadden, hebben het recht op renteaftrek behouden. Zij kunnen deze hypotheek bij een verhuizing meenemen, maar in de praktijk blijkt dat ingewikkeld. Hierdoor is de keuze voor huizenkopers met zo’n oude hypotheek beperkter. Als ze het spaarsaldo nu inzetten voor aflossing, zijn ze daarna vrij in een keuze voor een hypotheekverstrekker.

Iemand die verhuist en ervoor kiest het opgebouwde saldo te gebruiken voor aflossing, moet wel op een aantal zaken letten. Bij een spaarhypotheek zitten de kosten vaak aan het begin van de looptijd. Voortijdig aflossen hoeft daardoor niet per se financieel gunstig te zijn. Een ander belangrijk punt: wat komt erin de plaats voor het deel van de hypotheek dat overblijft na aflossing? Dit is afhankelijk van de persoonlijke financiële situatie. Soms kan dat, met behoud van renteaftrek, een aflossingsvrije hypotheek zijn. Deze keuze kan wel tot een hogere resthypotheek aan het einde van de looptijd leiden dan wanneer was doorgegaan met opbouwen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu