« Terug naar het overzicht

‘Soepelere hypotheekregels bij scheidingen’

Geplaatst op: 20 december 2013

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond roepen minister Stef Blok (Wonen) op om de hypotheekregels bij echtscheidingen te versoepelen. 

De nieuwe strengere regels brengen huiseigenaren in financiële problemen, zeggen de belangenbehartigers vrijdag.

De fiscale regels voor de hypotheekschuld zijn aangescherpt. Huiseigenaren met een nieuwe hypotheek mogen alleen hypotheekrente aftrekken, als ze de schuld binnen dertig jaar aflossen.

Als stellen uit elkaar gaan, wordt de lening die de achterblijver moet afsluiten om de woning te kunnen financieren, door de bank gezien als een nieuwe hypotheek.

Maanlasten stijgen flink

Dat komt omdat hij of zij het hypotheekdeel van de ex-partner onder de nieuwe hypotheekregels moet overnemen. Hierdoor zouden de maandlasten flink stijgen.

Beide organisaties willen dat mensen die scheiden het recht op de bestaande hypotheekschuld kunnen overdragen aan de partner die in het huis blijft wonen.

Recht overdragen

”De achterblijvende partner behoudt dan de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond”, laten de belangenorganisaties weten.

Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu