« Terug naar het overzicht

Slechts drie procent sluit hogere hypotheek af voor verduurzaming

Geplaatst op: 13 oktober 2021

Twintig procent van de Nederlanders die de woning verduurzaamt maakt daarbij gebruik van speciale financiële regelingen. Subsidies van de overheid of gemeente worden door twaalf procent gebruikt, gevolgd door leningen (vijf procent) en het terugvragen van btw op zonnepanelen (vijf procent). Drie procent sluit een hogere hypotheek af voor verduurzaming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek onder 4.000 Nederlanders.

Vier op de vijf Nederlanders die de woning verduurzaamt gebruikt daarvoor geen financiële regeling. Het onderzoeksbureau: “In de meeste gevallen is het investeringsbedrag te laag (25 procent) of komt men niet in aanmerking voor ondersteuning (22 procent). Voor zo’n 42 procent speelt onbekendheid met financiële regelingen een rol. Zo komt het bij achttien procent niet op om te zoeken naar mogelijkheden en is elf procent hier niet mee bekend. Zeven procent vindt het teveel uitzoekwerk en zes procent vindt de financiële regelingen te ingewikkeld.”

Verhuizen is hét moment om de woning te verduurzamen en gebruik te maken van financiële regelingen. 31 procent van de Nederlanders die in de afgelopen twee jaar naar een andere woning zijn verhuisd, heeft gebruik gemaakt van zo’n regeling voor verduurzaming. Naast gebruik van subsidies voor energiebesparing (vijftien procent) en ‘groene’ leningen (elf procent), sloot tien procent van deze groep een hogere hypotheek af om de woning te kunnen verduurzamen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu