« Terug naar het overzicht

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal startende huizenkopers met fors gestegen.

Geplaatst op: 12 juni 2020

Bijna één op de vier hypotheekaanvragen is momenteel afkomstig van huizenkopers in de leeftijdscategorie tot 35 jaar. Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in de leeftijd tot 25 jaar is zelfs nog meer toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De stijging van het aantal starters heeft onder meer te maken met de onzekerheid over de gevolgen van de corona-crisis, de lager rentetarieven en het feit dat huren vaak veel duurder is dan de hypotheeklasten. Veel jonge huizenkopers hebben opvallend veel spaargeld en een aantal worden daarnaast financieel ondersteund door hun ouders waardoor ze de stap kunnen maken naar een koopwoning.

De stijging van het aantal jonge huizenkopers is opvallend, omdat het juist voor starters lange tijd erg moeilijk was om een betaalbare woning te vinden, vooral in de grote steden. Jonge huizenkopers worden hierdoor vaak gedwongen langer thuis te wonen of te blijven huren tegen relatief hoge huurprijzen.

Het ziet er naar uit dat het corona-crisis een onverwacht effect heeft gecreëerd en er een keerpunt is ontstaan. Het aanbod woningen is de laatste maanden toegenomen en het aantal verkochte woningen loopt op. Vooralsnog blijven de woningprijzen stijgen als gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar we zien dat deze stijging nu echt begint af te vlakken. Door het groeiende aanbod willen veel starters hun kans grijpen, zeker omdat de economische en financiële gevolgen van de corona-crisis voor iedereen onzeker zijn. Het is een positieve ontwikkeling dat zij weer een voet tussen de deur krijgen en we hopen dat deze trend zich ook in de komende tijd doorzet.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu