« Terug naar het overzicht

’Restschuld koophuis moet aftrekbaar blijven’

Geplaatst op: 25 oktober 2012

De hypotheekrenteaftrek verder beperken is geen taboe, maar dan moeten VVD en PvdA daar wel voldoende maatregelen tegenover zetten om de huizenmarkt uit het slop te trekken. Dat zeggen de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). „Het moet geen platte bezuiniging zijn”, aldus een VEH-woordvoerder.

De brancheorganisaties presenteren vandaag samen met het Verbond voor Verzekeraars een plan om verhuizen met een restschuld makkelijker te maken. Kern van het plan is dat een restschuld bij aankoop van een volgende woning kan worden meegenomen met behoud van hypotheekrenteaftrek. Dat is volgens de drie organisaties nodig als extra impuls om de woningmarkt weer op gang te krijgen en ligt in lijn met het onlangs gepresenteerde belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen. Naar schatting een op de zes huiseigenaren, ofwel zo’n 700.000 huishoudens, krijgt bij verkoop van de woning te maken met een restschuld van gemiddeld zo’n 35.000 euro, bleek eerder uit een rapport van Eigen Huis.

Belemmering

Om te voorkomen dat dit een belemmering blijft voor de woningmarkt, moet Den Haag twee maatregelen nemen, zo blijkt uit het restschuldplan. De overheid moet de voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanpassen zodat een restschuld meefinancierbaar is bij de aankoop van een volgende woning. En restschulden moeten fiscaal aftrekbaar zijn, ook als mensen geen nieuw huis meer kopen maar gaan huren.

VVD en PvdA weigeren vooralsnog uitsluitsel te geven over een verdere aanpak van de hypotheekrenteaftrek voor zogeheten ’bestaande gevallen’. Het betreft mensen die nu al een aflossingsvrije lening voor hun huis hebben afgesloten. Een poging van het CDA om gisteren duidelijkheid te krijgen, werd door VVD en PvdA geblokkeerd. De twee partijen, die onderhandelen over een nieuw kabinet, houden de kaken stijf op elkaar vanwege de afgesproken radiostilte rond de formatie.

Gisteren werd duidelijk dat het beperken van de aftrek voor bestaande gevallen toch op de onderhandelingstafel ligt. Als de partijen hiervoor zouden kiezen, pleegt de VVD kiezersbedrog. VVD-leider Rutte verklaarde in de campagne dat het gedwongen aflossen door bestaande gevallen niet eerlijk zou zijn en noemde het handhaven van de hypotheekregels ’topprioriteit’.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu