« Terug naar het overzicht

Restschuld en NHG. Hoe wordt dit geregistreerd?

Geplaatst op: 3 oktober 2014

Wanneer een hypotheekverstrekker een verliesdeclaratie (van de restschuld) indient bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, verstrekker van NHG), is de hypotheekverstrekker verplicht dit bij BKR te melden middels een hypotheekregistratie met een code 2.

WEW beoordeelt dan deze declaratie van de kredietverstrekker. Als WEW de restschuld helemaal of gedeeltelijk uitbetaalt aan de kredietverstrekker, is de kredietverstrekker verplicht om een einddatum te plaatsen bij de hypotheekregistratie. WEW beoordeelt vervolgens of zij nog de gehele restschuld of een gedeelte ervan gaat vorderen bij u als consument.

Code
Als zij dit wel doen en u dus nog een bedrag terug moet betalen aan WEW, meldt WEW een nieuwe hypotheekregistratie met een code 2 en wordt de hypotheekregistratie van uw kredietverstrekker verwijderd. U heeft dan dus nog één lopende hypotheekregistratie met een code 2.

5 jaar
Zodra de laatste betaling aan WEW heeft plaatsgevonden, meldt WEW een einddatum bij deze registratie. Vanaf deze einddatum blijven de gegevens vervolgens nog vijf jaar in ons systeem bewaard en worden daarna automatisch geschoond. Als u het bedrag niet terug hoeft te betalen aan NHG, melden zij niets bij BKR. U heeft dan één beëindigde hypotheekregistratie met een code 2 op uw naam (de oorspronkelijke registratie van de hypotheekverstrekker). Ook deze registratie blijft nog tot 5 jaar einddatum zichtbaar in ons systeem.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu