« Terug naar het overzicht

Reactie AFM op uitzending TROS Radar over variabele hypotheekrente

Geplaatst op: 18 september 2012

De AFM heeft in mei banken gevraagd terughoudend te zijn met de verhoging van de opslag bij hypotheken met een variabele rente. Bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM waren enkele tientallen meldingen, klachten en vragen van consumenten over dit onderwerp binnengekomen. De AFM is verheugd dat ING mede naar aanleiding van deze oproep bekend heeft gemaakt de aangekondigde verhoging niet door te voeren.

Bij deze hypotheken bepalen niet alleen de schommelingen in de marktrente het tarief dat de consument betaalt. Ook de opslag op deze rente kan op basis van de voorwaarden worden aangepast.

Hoewel banken inmiddels duidelijker communiceren over het bestaan van de opslag, kunnen consumenten onvoldoende inschatten binnen welke bandbreedte deze opslag kan bewegen op het moment dat ze een hypotheek met een variabele rente afsluiten. Inmiddels heeft het ministerie van Financiën nieuwe regels opgesteld, die voorschrijven op welke manier aanbieders consumenten over dit rentetype moeten informeren. De AFM heeft eerder al aangegeven deze nieuwe gedetailleerde regels van harte te ondersteunen.

Financiële instellingen behoren hun klanten volgens de huidige wet ook al duidelijke informatie te geven over hun financiële producten en diensten, zeker als het gaat om maatregelen die de maandlasten sterk beïnvloeden. Consumenten kunnen bij vragen of klachten ook contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten: 0900- 5400 540 (0,05 euro per minuut).

Lees hier het persbericht van de AFM 21 mei 2012:

AFM vraagt banken terughoudend te zijn met verhogen renteopslag

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu